در «سئوی داخلی یا داخل صفحه» (On-Page SEO | On-site SEO) عناصر داخل صفحات وبسایت و محتوای آن را برای موتورهای جستجو و کاربران بهینه میکنیم. سئو داخلی مهمترین بخش سئو است چون در آن محتوای وبسایت را بر اساس کلمه یا عبارت مورد جستجوی کاربران تولید و منتشر میکنیم.
بهینهسازی تگهای عنوان، محتوا، لینکهای داخلی و پیوندهای یکتا فقط بخشی از سئوی داخل صفحه است. در فهرست زیر به اصلیترین تکنیکهای سئو داخلی اشاره کردهایم:
در ادامه با روش انجام تکنیکهای بالا و مفاهیم مهم هرکدام آشنا میشوید.
مفهوم تحقیق کلمات کلیدی در سئو سایت چیست؟
اگر از شما بپرسند اولین مرحله در سئو سایت چیست باید از «تحقیق کلمه کلیدی» (Keyword Research) نام ببرید. «کلمه کلیدی» (Keyword | Keyphrase) کلمه یا عبارتی است که کاربران از آن برای جستجوی اطلاعات، محصولات و خدمات موردنیاز خود استفاده میکنند. تحقیق کلمات کلیدی با ابزارها و روشهای مختلفی قابلانجام است و به کمک آن میفهمید مخاطبان هدف وبسایت شما در اینترنت در مورد چه موضوعاتی سوال دارند و از چه کلمات و عباراتی برای پرسیدن این سوالات استفاده میکنند.
در فهرست زیر چند مورد از ابزارهای کاربردی تحقیق کلمات کلیدی را آوردهایم:
پیشنهادات گوگل: با تایپ کردن عبارت موردنظر در نوار جستجوی گوگل، قبل و بعد از زدن Enter، گوگل جستجوهای مرتبط کاربران را به شما نمایش میدهد:
استفاده از پیشنهادات گوگل برای کلمه کلیدی «دیجیتال مارکتینگ چیست»
جستجوهای مرتبط گوگل: در صفحه نتایج جستجو و بخش Related Searches دیگر جستجوهای مرتبط کاربران را میتوانید ببینید:
ابزار رایگان گوگل کیورد پلنر «+»: ابزار رایگانی که با تایپ عبارت موردنظرتان در آن، جستجوهای مرتبط کاربران و میزان جستجوی آنها را میبینید:
ابزار Answer The Public «+»: با کمک این ابزار میتوانید ترکیبهای مختلفی و سئوالی مرتبط با موضوع جستجو را پیدا کنید:
نتایج جستجوی عبارت کلیدی «دیجیتال مارکتینگ چیست» در ابزار Answer The Public
برای انجام تحقیق کلمات کلیدی باید فهرستی از موضوعات و اصطلاحات مهم حوزه کاری وبسایت بسازید و با کمک ابزارهای بالا عباراتی را که کاربران برای جستجو درباره این موضوعات از آنها استفاده میکنند، پیدا کنید. برای دستهبندی بهتر این موضوعات میتوانید از «مدل خوشهای محتوا» (Pillar-Cluster Model) کمک بگیرید که در آن موضوعات اصلی را در مرکز و موضوعات فرعی را بهصورت خوشههای آن به محتوا تبدیل و بین آنها لینک داخلی ایجاد میکنید.
دستهبندی موضوعی «دیجیتال مارکتینگ چیست» با کمک مدل خوشهای محتوا
در ادامه باید محتوای صفحات را بر اساس کلمات کلیدی تولید کنید. با این کار گوگل محتوای صفحات را مرتبط با نیاز مخاطب هدف شما تشخیص و آن را در نتایج جستجو به کاربران نمایش میدهد. در ادامه بیشتر در مورد این موضوع میخوانید.
روش بهینه سازی پیوند یکتا برای سئو چیست ؟
هریک از صفحات وبسایت آدرس مشخص و منحصربهفردی دارند. به این آدرس، «پیوند یکتا» (URL) گفته میشود. گوگل از پیوندهای یکتا در کنار عنوان سئو، محتوا و لینکهای داخل صفحه برای فهم بهتر اطلاعات موجود در آن استفاده میکند. بنابراین حتما باید بخش «نامک» (Slug) پیوند یکتا را که بخش قابلویرایش آن است، مطابق با اصول زیر بهینهسازی کنید:
استفاده از کلمه کلیدی اصلی صفحه: رباتهای جستجو و کاربر از طریق پیوند یکتا موضوع صفحه را درک میکنند. برای مثال در همین مطلب کلمه کلیدی اصلی صفحه یعنی «سئو چیست» را در پیوند یکتا آوردهایم.
کوتاه و خوانا نگه داشتن پیوند یکتا: میتوانید از فرمول «کلمه کلیدی اصلی + یک یا دو کلمه قبل یا بعد از آن» استفاده کنید و کلمات و عبارات اضافی در پیوند یکتا به کار نبرید چون موتورهای جستجو در خواندن پیوندهای یکتای طولانی سردرگم میشوند. بررسیها نشان میدهند پیوندهای یکتای کوتاهتر در اولویت رتبهبندی بالاتری قرار میگیرند. برای مثال در مطلب زیر، کلمه «راهنما» را به کلمه کلیدی اصلی صفحه اضافه کردهایم:
استفاده از «خط پیوند» (Hyphen) برای جدا کردن کلمات داخل پیوند یکتا: این کار خواندن پیوند یکتا را برای کاربران و گوگل آسانتر میکند. در نمونههای بالا، نحوه انجام این کار را میبینید.
استفاده نکردن از تاریخ انتشار پست در پیوند یکتا: این کار پیوند یکتا را طولانی و بهروزرسانی محتوای صفحه را برای شما سخت میکند. برای مثال، نمونه زیر از وبسایت Backlinko را ببینید:
این پیوند یکتا هم طولانی است و هم بهروزرسانی آن در سالهای بعدی برای این وبسایت دشوار است، بنابراین بهتر است آن را به شکل زیر بنویسند:
بهینه سازی عنوان سئو و توضیحات متا
پس از تعیین کلمه کلیدی اصلی صفحه، باید به سراغ بهینهسازی عنوان سئو و توضیح متا بروید. در ادامه یاد میگیرید روش بهینهسازی این دو بخش در سئو داخلی چیست و به چه نکاتی باید توجه کنید.
عنوان سئو چیست ؟
«عنوان سئو یا تگ عنوان» (SEO Title | Title Tag) به عنوانی گفته میشود که با رنگ آبی و فونت درشت در نتایج جستجو به کاربران نمایش داده میشود.
با کلیک کاربر روی لینک صفحه، عنوان سئو روی تب مرورگر نمایش داده میشود:
عنوان سئو اولین بخشی از صفحه وب است که کاربر آن را در صفحه نتایج میبیند و از اهمیت ویژهای هم از نظر سئو و هم از نظر کاربران برخوردار است چون:
رباتهای جستجو از طریق عنوان سئو موضوع صفحه وب را درک میکنند.
کاربران پس از خواندن عنوان سئو تصمیم میگیرند روی لینک وبسایت شما کلیک کنند یا نه.
در نوشتن تگ عنوان به نکات زیر توجه کنید:
استفاده از کلمه کلیدی در عنوان سئو بهصورت کاملا طبیعی (در صورت امکان بهتر است کلمه کلیدی را در ابتدای آن بهکار ببرید.)
نمونه استفاده از کلمه کلیدی اصلی صفحه در عنوان سئو
کوتاه نگه داشتن طول عنوان سئو بین ۵۰ تا ۶۰ کاراکتر (گوگل عنوانهای طولانیتر را بهصورت کامل در صفحه نتایج نمایش نمیدهد.)
نمونه نمایش ناقص عنوان سئو در نتایج جستجو به دلیل طولانی بودن
استفاده از کلمات و عبارات توصیفکننده مثل «راهنما»، «چکلیست» و صفتهای تفضیلی مانند «بهترین» یا «سادهترین» (استفاده از اعداد مربوط به تعداد روشها یا سال انتشار محتوا هم در عنوان سئو روی افزایش میزان کلیک تأثیرگذار است.)
استفاده از کلمات قدرت مثل ساده، آسان، رایگان، مهم و … (این کلمات از نظر احساسی روی مخاطبان اثرگذارند.)
در مطلب زیر بهطور مفصل در مورد متا تگ عنوان و دیگر انواع متاتگ توضیح دادهایم:
توضیحات متا
«توضیح متا» (Meta Description) توضیح کوتاه و مختصری است که زیر عنوان سئو در نتایج جستجو به نمایش درمیآید.
نحوه نمایش توضیحات متا در نتایج جستجو
در این بخش خلاصه کوتاهی از محتوای صفحه و آنچه کاربر با کلیک روی آن قرار است ببینید، به او نشان میدهید. توضیح متا از فاکتورهای رتبهبندی مستقیم گوگل نیست، ولی به دو دلیل است بهتر است حتما آن را برای صفحات مختلف وبسایت تکمیل کنید:
توضیح متا تأثیر زیادی روی کلیک کردن یا نکردن کاربر روی لینک صفحه دارد و هرچه آن را جذابتر و گیراتر بنویسید، کاربران بیشتر ترغیب میشوند روی آن کلیک کنند.
طبق گفته خود گوگل، رباتهای جستجو هم از توضیح متا برای درک بهتر موضوع صفحه استفاده میکنند.
در نوشتن توضیح متا، بهتر است حتما به نکات زیر توجه کنید:
از کلمه کلیدی اصلی صفحه و کلمات مترادف و هممعنی با آن بهصورت طبیعی در متن آن استفاده کنید.
تعداد کاراکترهای توضیح متا را بین ۱۵۰ تا ۱۶۰ نگه دارید. متنهای طولانیتر از این مقدار بهطور کامل در صفحه نتایج نمایش داده نمیشود.
متن را مختصر و مفید نگه دارید و خیلی ساده و کوتاه نکات مهم محتوای داخل صفحه را برای کاربران و رباتهای جستجو توصیف کنید.