انواع چاپ بصورت صنعتی دارای روش های گوناگونی است که هر کدام دارای کاربرد های مختص خود هستند و یادگیری تمایز این روش ها به شما کمک می کند تا بهترین انتخاب را برای فعالیت خود داشته باشید. برخی از رایج ترین روش های چاپ عبارتند از:
چاپ افست که بخصوص برای چاپ روزنامه، مجلات، بروشور، کتاب، کاتالوگ و بسیاری موارد دیگر محبوبیت دارد، یکی از رایج ترین روش های چاپ است که امروزه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. در چاپ افست، تصویری از محتوایی که قرار است چاپ شود از یک صفحه فلزی نرم (آلومینیوم مانند) به یک لایه لاستیکی و سپس به سطح قابل چاپ منتقل می شود. برای اطلاعات بیشتر از فرایند چاپ افست می توانید مقاله چاپ افست چیست را مطالعه کنید.
چاپ افست می تواند بر روی اکثر موادی که سطح کاملاً صافی دارند از جمله کاغذ، مقوا و پلاستیک چاپ شود. چاپ افست مدرن از فرآیند کامپیوتر به صفحه استفاده می کند، جایی که تصویر آبکاری شده از یک فایل کامپیوتری ایجاد می شود.
از جمله مزایای چاپ افست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از جمله معایب چاپ افست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
همانطور که در تصویر بالا بطور ساده فرایند چاپ گود یا گراور شرح داده شده است، این روش بر خلاف چاپ افست یا فلکسوگرافی، از جوهر بصورت مستقیم روی غلتک استفاده می کند و جوهر بجای ایجاد فشار، بصورت کلی روی سطح چاپی منتقل می شود. در نتیجه چاپ روتوگراور یا چاپ گود نسبت به سایر روش های چاپ جوهر بسیار بیشتری را به سطح منتقل می کند.
روش چاپ گراور طیف بسیار چشمگیرتری از عمق رنگی را تولید می کند و این روش را برای بازتولید کار های هنری و عکاسی بسیار جذاب می کند. همانطور که در بخش تاریخچه چاپ گراور کر کردیم، سال ها از چاپ روتوگراور برای چاپ عکس رنگی در روزنامه ها استفاده می شد.
امروزه از روتوگراور برای چاپ تجاری، کاتالوگ، مجلات، مقوا و بسته بندی محصولات استفاده می شود. از جمله مزایا و معایب چاپ گود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
چاپ فلکسوگرافی با کیفیت بالایی که برای چاپ ارائه می دهد، یکی از روش های چاپی با نتیجه عالی بخصوص برای بسته بندی، لیبل زنی و یا چاپ روی هر سطحی مانند پلاستیک، کاغذ، سلفون و … است. از جمله مزایا و معایب چاپ فلکسو می توان به موارد زیر اشاره داشت:
چاپ دیجیتال را می توان روش چاپ قرن 21 دانست که امکان چاپ و تکثیر را به خانه های افراد تعمیم داد. در چاپ دیجیتال، متن یا تصویری که قرار است چاپ شود به طور مستقیم از فایل های دیجیتال بدست می آید و صفحه چاپی وجود ندارد. چاپ دیجیتال شامل طیف وسیعی از روش های چاپ جوهر افشان یا چاپ لیزری است که امکان چاپ فوری و مقرون به صرفه ای می دهد.
چاپ اسکرین بیش از 1000 سال است که در کشورهای آسیایی مورد استفاده قرار می گیرد. در دهه 1960، اندی وارهول این روش را به دنیای چاپ آورد و ظاهر متمایز آن نسبت به دستگاه های صنعتی بزرگ همچنان مورد توجه است. چاپ روی صفحه همانند شکل بالا شامل فشار دادن جوهر از طریق سوراخ های کوچک روی صفحه یا مش با رنگ های مختلف در لایه های جداگانه است.
چاپ صفحه همچنان یک روش چاپ همه کاره است که برای چاپ لوگو یا تصاویر گرافیکی روی تی شرت و یا برای ساخت بنر و پوستر رایج است.
از جمله مزایای چاپ اسکرین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از جمله معایب چاپ اسکرین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اخرین نوع چاپی که در این مقاله به تشریح آن می پردازیم، چاپ لترپرس است. این دستگاه یکی از قدیمی ترین روش های چاپی را ارائه می کند که معمولا برای چاپ حروف و واژه نگاری از آن استفاده می شده است. امروزه از دستگاه لترپرس برای تولید جعبه کادو و لیبل های مدل دار استفاده می شود. مشکل بزرگ این دستگاه زمانبر بودن پروسه تولید و چاپ است که محدودیت حدود 2000 تایی در ساعت برای چاپ ایجاد می کند.